Webügyvéd

Online ügyvédi iroda

MLM - üzleti lehetőség, vagy csalás?

15-mlm.jpg

 

Üzleti lehetőség, vagy csupán leplezett csalás az MLM? Mai cikkünkben az MLM-rendszerekről, lehetőségeiről és veszélyeiről adunk egy rövid összefoglalót.

 

Karbon kredit kereskedelem, devizaárrés robotok segítségével, 200 százalékos haszon a befektetésünk után – bizonyára mindnyájan találkoztunk már hasonló hirdetésekkel, sokan talán maguk is szerződtek már ilyen cégekkel. Mire kell odafigyelni az ilyen „rendkívüli ajánlatok” során?

Hol és kivel kötjük a szerződést?

Sokat elmond egy vállalkozásról, hogy hol kerül sor a termék vagy szolgáltatás ismertetésére, kin keresztül kerülünk kapcsolatba a céggel. Gyakoriak az üzleten kívül szervezett termékbemutatók, akár utazással, ebéddel egybekötve, de az sem ritka, hogy saját lakásunkban kíván velünk találkozni az értékesítő. Fontos, hogy mindig kérdezzünk rá, honnan kapta meg elérhetőségünket, ki ajánlott bennünket neki.

Fontos tudni, hogy üzlethelyiségen kívül kötött szerződések esetében (termékbemutatón, online megrendelésnél, lakáson, stb.) az ügyfelet 14 napig megilleti az indokolás nélküli elállás joga.

Van-e valamilyen garancia a termék vagy szolgáltatás mögött?

Ha pénzt fektetünk valamilyen „hihetetlenül jó” üzletbe, először nézzünk utána, szerepel-e a kérdéses cég az MNB-PSZÁF által közzétett listák valamelyikén? Sok cég van, aki tiltólistára került a hatóság weboldalán, de arról is kaphatunk információt, rendelkezik-e a cég befektetési szolgáltatásra engedéllyel, illetve betéteit védi-e az Országos Betétbiztosítási Alap. Ennek hiányában ugyanis valószínűleg futhatunk majd a pénzünk után.

Szerződéskötés előtt kérjük be és olvassuk át a cég általános szerződési feltételeit is, a befektetett tőkét ugyanis majdnem minden esetben jogosultak vagyunk visszakapni, ha ettől ellentétes rendelkezést tartalmaz a szerződés, inkább meneküljünk.

Ugyanígy, ha az általunk vásárolt csoda termék mellé nem kapunk jótállási jegyet, inkább hagyjuk meg a csodát másnak.

Egyáltalán van-e tényleges termék, vagy szolgáltatás az üzlet mögött?

Főleg a befektetési típusú mlm-értékesítés során fontos nagyon alaposan utánanéznünk annak, hogy létezik-e maga a piac, a szolgáltatás, amibe befektetni szeretnénk? Azt már hazai és nemzetközi szakvélemények sora megállapította például, hogy önkéntes karbon kredit piac mint ilyen nem létezik és az ezzel kapcsolatos tevékenység mögött általában egy csaló hálózat van. Ugyanígy, számos hazai vállalkozóval találkoztunk, akiknek egy svájci, magánszemélyekből álló csoport kívánt hatalmas összegű projektfinanszírozást nyújtani, persze csak miután az általuk befektetni kívánt összeg bizonyos százalékát a gyanútlan vállalkozók elutalták nekik. Sajnos az ígért befektetés ezek után valamiért elmaradt, a vállalkozók pedig azóta sem találják sem a svájci „üzletembereket”, sem az általuk átutalt többszázezer eurókat.

Ugyanígy, ha üdülési jogot vásárolunk, járjunk utána, hogy volt-e már valaki a pálmafákkal szegélyezett tenerifei nyaralójában? Egy-egy üdülési jogért többmillió forintot is elkérnek az értékesítők, nézzünk annak utána, hogy ha mi kifizettünk ennyit, vajon ugyanennyiért, vagy megközelítőleg ennyiért tovább tudnánk-e értékesíteni azt a piacon (megsúgom, hogy csekély ennek a valószínűsége, de szerencsére már olyan cégek is vannak, akik további pár százezer forint befizetése ellenében „megpróbálják” eladni az üdülési jogunkat. Sok sikert kívánunk hozzá.)

Mit lehet tenni, ha bepaliztak?

Hiába a sok figyelmeztetés és jótanács, sajnos nagyon sokan vannak, akik így is beleesnek az MLM csapdájába. Mit tehetünk ilyenkor?

Ha egy korrekt és működő, sikeres MLM-cégről van szó, ők nem fogják megakadályozni ügyfeleiket a szerződés megszüntetésében. Valószínű, hogy a megszüntetésnek feltételei és költségei vannak, erre a jogszabályok is lehetőséget adnak és az ésszerűség is indokolja, egyebekben a felmondás szabályszerűen teljesíthető és talán valamit még vissza is kapunk a befektetett pénzünkből.

Gyakoribb azonban, hogy a szerződésben a felmondást a lehető legváltozatosabb módon korlátozzák, vagy kizárják. Olyan ászf-el is találkoztunk, ahol a cég kifejezetten kimondja, hogy felmondás esetén egy fillért sem fizet vissza a gyanútlan ügyfélnek és itt sokszázezer eurókról beszélünk személyenként.

Ha sem a szép szó, sem az írásbeli felszólítás nem segít, jöhet a jogi út.

Webügyvéd irodánk több MLM károsult képviseletét is ellátja, akiket pertársaságként kezelünk az eljárási költségek minimalizálása és a hatékonyabb fellépés érdekében. Ha az itt írott ügyípusban kérne segítséget, írjon nekünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://webugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr414466188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Webügyvéd

Webügyvéd oldalam ingyenes jogi blogját olvassátok. Ügyvédi, jogi tanácsok mindenkinek!

Friss topikok

Címkék

adásvétel (2) adásvételi szerződés (1) adatvédelem (1) adó (1) adóbevallás (1) adócsalás (1) adóhatóság (1) adósság (1) adózás (1) airbnb (1) állami támogatások (1) anyakönyvvezető (1) autó (1) autóvezetés (1) bántalmazás (1) behajtás (1) behajtócégek (2) bejegyzett élettárs (1) bérbeadás (1) bérleti szerződés (1) bevallás (1) bíróság (3) bizonyítás (1) bontóper (1) Btk. (1) büntetés (1) büntetőeljárás (3) büntetőjog (12) büntető ügyvéd (1) bűnügy (1) bűnügyek (2) családjog (5) családjogi per (1) csalás (2) csok (1) diszkrimináció (1) domain (1) egyenlő bánásmód (1) élettárs (1) előzetes letartóztatás (1) energetikai tanúsítvány (1) építési hibák (1) építési jog (1) építkezés (2) erőszak (2) etika (1) fagyállós bor (1) felmondás (1) felmondási védelem (1) földhivatal (1) gyermekek joga (1) gyermekelhelyezés (1) gyermektartás (1) gyermektartásdíj (1) házasság (4) házassági szerződés (2) házassági vagyonjogi szerződés (1) házastárs (2) házastársak (1) házastársi öröklés (1) hírességek (3) homoszexuális kapcsolat (1) igazoltatás (1) immateriális javak (1) ingatlajog (1) ingatlan (4) ingatlanjog (8) ingatlanjogász (2) ingatlan adásvétel (1) ingatlan vásárlás (1) jog (42) jogos védelem (1) kártérítés (1) KATA (1) kényszerintézkedések (1) közigazgatás (1) KSH (1) láthatás (1) letartóztatás (1) létminimum (1) mediáció (1) minimálbér (1) miranda (1) mlm (1) munkajog (4) munkajogi kérdések (1) NAV (1) nav (1) nyaralás (1) online jogi tanácsadás (1) online ügyvéd (3) online ügyvédi iroda (5) online vállalkozás (1) öröklés (1) öröklési jog (1) per (1) perek (2) peres eljárás (1) Ptk. (1) rablás (1) rendőrség (2) rendőrségi eljárás (1) rokontartás (2) snowden (1) szabadság (1) szabálysértés (3) szakértő (1) szakkérdés (1) számla (1) számlázás (1) szavatosság (1) szellemi alkotások (2) személyiségi jogok (2) szexmunka (1) szexuális erőszak (2) szocpol (1) szülői felügyelet (1) szülőtartás (1) találmányok (1) tanú (1) társasház (1) tartásdíj (3) tartozások (2) telefon (1) terhesség (1) ügyvéd (50) ügyvédi feladat (1) ügyvédi munka (1) újságírás (1) újságíró jogviszonya (1) vagyonjog (1) vagyon elleni bűncselekmények (1) válás (1) vállalkozás (1) válóper (1) várandósság (1) védőügyvéd (2) vételár (1) webügyvéd (50) Címkefelhő
süti beállítások módosítása